Allmänt om böcker och läsning

Varför är det bra att läsa böcker?

2016-08-25 12:51 #0 av: Loris M

Att läsa böcker påverkar vårt mående, vår prestationsförmåga men även vår livslängd, enligt ny forskning från Yale University.

Läsning påverkar oss på många olika sätt och här kommer några argument för varför läsning är bra för oss:

1. Det är avslappnande. När du läser böcker försvinner du i "en annan värld" vilket gör att alla bekymmer, all or och allt du bär med dig i nuet, försvinner för en stund. Stressen blir mindre på så sätt, du blir mer avslappnade och även kan lättare somna på kvällen. Många använder nämligen böcker som en "sömnpiller" eftersom den får dem att lättare slappna av och somna. 

2. Du får bättre skrivförmåga och ordförråd. Om du läser många böcker bygger du upp ett större och rikare ordförråd och ditt språk förbättras. vilket naturligtvis är fördelaktigt både privat och i yrkeslivet. När du har lätt att formulera dig skriftligt eller när du pratar med andra leder det till att ditt självförtroende växer och att din kommunikation underlättas. 

3. Mental stimulering främjar hälsan. En studie från Göteborgs universitet visar exempelvis att läsning underlättar vid psykisk ohälsa. Personer som är sjukskriva har deltagit i studien och forskare har undersökt hur läsning av skönlitterära böcker i kombination med rehabilitering påverkar mående hos deltagande personer. En annan studie har visat att mentala aktiviteter som schack och läsning kan minska riskerna att Alzheimers bryter ut. 

4. Du får större kunskaper och ditt minne förbättras. Dina kunskaper om olika genomen ökar ju mer du läser, vilket aldrig är fel. Ditt minne förbättras - du läser om olika karaktärer och ""tvingas" komma ihåg deras personlighetsdrag, historiska bakgrunder, miljöer.... för att kunna förstå handlingen. Det här blir som en hjärngympa som förbättrar och tränar minnet. 

5. Din koncentrationsförmåga förbättras. De som är ovana att läsa böcker vet att det är svårt att koncentrera sig men även att komma så långt att finna ro och sätta sig ner och läsa. De kan bli rastlösa, lättdistraherade, och ha svårt att fokusera på handlingen när tankar flyger iväg hela tiden. Om du är en sådan person, kommer du att märka att ju mer du läser desto lättare kommer du att ha koncentrera dig och desto lättare kommer du att kunna stänga ute din omgivning och försvinna in i bokens värld. 

6. Förbättrad analytisk förmåga och fantasiförmåga. Din fantasiförmåga kommer att förbättras eftersom du automatiskt skapar bilder i huvudet när du läser. Eftersom du blir tvungen att hålla reda på många detaljer, lösa mysterier m.m. kommer din analytiska förmåga att vässas och så småningom kommer du att kunna vara väldigt analytisk och granska språket, om karaktärerna är trovärdiga, om intriger är bra upplagda o.s.v. 

7. Du lever längre! Ja, det påstår i alla fall några forskare från Yale University. Det var en större longitudinell hälsostudie och som en del av studien undersöktes deltagarnas läsvanor. För de som uppgav att de läste minst 3,5 timmar i vecka var det 17% mindre sannolikt att de hade dött vid en uppföljning efter 12 år. För de som läste mer än 3,5 timmar var det ännu mindre sannolikhet, 23%.

Referenser:

http://www.epochtimes.se/atta-skal-till-att-lasa-bocker-regelbundet/

http://www.dn.se/kultur-noje/boklasare-lever-langre-enligt-ny-studie/?utm_source=facebook&utm_medium=page&utm_campaign=dn

Bildkälla:

Samtliga bilder är från Pixabay

Fyll gärna på med fler aspekter om varför det är bra att läsa!

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-25 13:12 #1 av: FemFem

Vilken intressant artikel! Känner igen mig helt och hållet! Böcker ftw Kär

Anmäl
2016-08-25 13:27 #2 av: vendelay

Tummen upp

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-11-07 21:15 #3 av: Loris M

En mycket läsvärd och bra tråd på Hjärnan om vad som händer i hjärnan när vi läser samt varför är läsning bra:

"Så varför dras vi då till tragedin, till sorgliga berättelser som får oss att gråta? Det har, menar Dunbar, med endorfinpåslaget att göra, att det ger oss ett "ljuvt lidande". Det kan t.om. skapa ett psykologiskt beroende, så att vi upplever som en typ av abstinensbesvär, en tomhet när en riktigt bra bok är slut."

Hjärnan i Fokus

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-04 08:59 #4 av: Loris M

Mer om läsning på Hjärnan:

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/5677b2438e0e74609a000672-las-for-hjarnan?discussions-1

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.