Allmänt om böcker och läsning

Läser du snabbt eller långsamt?

2016-08-29 11:00 #0 av: Loris M

Vi lever i ett samhälle där allt ska gå snabbt och där vi ska vara så effektiva som möjligt. Läsning är inget undantag. Det finns snabbläsningsappar och snabbläsningskurser. Men i en studie som presenteras på Hjärnan i Fokus ifrågasättes snabbläsningens fördelar. (Ta gärna en titt!)

Hur läser du? Är det viktigt för dig att kunna läsa snabbt? Varför/varför inte?

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-29 11:05 #1 av: Silent_Hill

Jag läser fruktansvärt långsamt Vilar huvudet i handen Mycket beror på att jag har svårt och koncentrera mig långa stunder så det blir oftast korta lässtunder. Sen har jag problem med att bara sitta och koppla av. Ljudböcker är mycket bättre för mig Tummen upp

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-08-29 11:06 #2 av: Loris M

Jag kan säga att för egen del, så vill jag inte läsa snabbare än jag gör. När jag läser skönlitterära böcker då vill jag läsa sakta och "ta in" och leva mig in i det jag läser. Jag vill gärna sitta med en kopp kaffe och njuta av läsningen. Målet är aldrig att läsa ut boken så snabbt som möjligt. 

Genom jobbet är "tvungen" att läsa många böcker, men då är det en annan lästeknik. Då handlar det mer om förmågan att skumma igenom böcker och välja ut och läsa de delar som är mest relevanta och viktiga. Då är det önskvärt att läsa snabbt.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-29 11:10 #3 av: Loris M

#1 Du låter lite som jag, rastlös. GladJag brukar ha samma "problem" om det är någon bok som jag måste läsa men inte tycker är speciellt intressant. Sen är det väl också så att jag vill ha det helt lugnt runt omkring mig om jag ska kunna njuta av läsningen och kunna koncentrera mig. Annars sitter jag och läser långa stycken och inser att jag inte vet vad jag läst, så jag måste gå tillbaka hela tiden och läsa om. Vilar huvudet i handenInte kul.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-29 11:11 #4 av: Bjallstal

Jag läser fruktansvärt fort, speciellt om jag läser något jag tycker är intressant. Har alltid gjort det och för min del har det inget med stress att göra.

Gårdagen kan vi aldrig få tillbaka, men morgondagen är vår att vinna eller förlora...
Anmäl
2016-08-29 11:12 #5 av: Loris M

#1 Bra att det funkar med ljudböcker. Men vad är det som gör att du kan koncentrera dig på att lyssna men inte på att läsa? Gör du kanske annat under tiden du lyssnar?

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-29 11:18 #6 av: Silent_Hill

#5 Jo, precis. Då kan jag hålla på med andra grejer medan jag lyssnar och då funkar det bättre Tummen upp

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-08-29 11:26 #7 av: Carmarino

#1 För mig är det tvärtom. Kan inte koncentrera mig när jag lyssnar på ljudböcker, utan föredrar att läsa själv. Har alltid läst snabbt, men kompenserar det ofta med att läsa om böcker. Är en bok bra så är den värd att läsa mer än en gång. När jag var barn hände det att jag läste om en bok 3-4 gånger. Var den riktigt bra kunde det bli ytterligare en gång.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-08-29 11:42 #8 av: Sommarek

Jag gör som #4, läser snabbt om jag tycker det är spännande och läser sedan om, som #7, om jag vill njuta lite längre. Jag har alltid läst snabbt och har svårt att läsa långsamt - när jag läser ser jag ofta formen på själva ordet direkt istället för att se de individuella bokstäverna, om det ger mening. Därför går det undan av bara den. Kanske mindre bra eftersom jag verkligen gillar att läsa böcker, men ganska behändigt när man kör bil en en ny stad och inte vet vart man är...  :)

Anmäl
2016-08-29 11:45 #9 av: Carmarino

#8 Håller med. Har märkt att jag "tar in" ca två rader åt gången, även om jag inte läser alla orden samtidigt. Det ger en överblick av texten men innebär också att man lätt missar vissa ord och/eller läser fel. Därför upptäcker man alltid något nytt när man läser om en bok. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-08-29 12:14 #10 av: vendelay

Jag läser fort, men inte så fort att jag inte förstår vad det står. När jag gick i skolan var det ofta att folk kommenterade hur fort jag läste grejer, men jag är ganska bra på att läsa en mening utan att läsa alla ord, som #9 beskriver. Fast om jag läser något väldigt spännande kan det hända att jag måste bläddra tillbaka någon sida för att jag råkade missa något ord eller någon mening Tyst

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-08-29 12:35 #11 av: Carmarino

#10 Känner igen mig i det där. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-08-30 12:21 #12 av: XeZafir

Jag läser fort, kanske inte jättefort jag vet inte. Allt är relativt Skämtar

Är boken bra så glömmer jag tid och rum och kan sitta i timmar, är det däremot en bok som inte fångar mig direkt blir den "svårläst"och det är lätt att komma på andra grejor som är viktigare.

Anmäl
2016-08-30 18:00 #13 av: Em_

När jag läser för skoj skull läser jag långsamt. Första gången jag lyssnade på ljudbok upptäckte jag att jag pausar och reflekterar ganska ofta när jag läser. Det hade jag inte tänkt på innan. Även om det är en bra uppläsare går ljudböcker för fort, för mig låter det som att författaren läser hela texten i ett svep utan att andas. 

Däremot kan jag plöja facklitteratur och studier och studier riktigt fort.  Det är bra när jag behöver svar på specifika frågor, men om informationen ska fastna i långtidsminnet måste jag läsa om i lugnare tempo.

Anmäl
2016-08-30 21:30 #14 av: Tarotstollan

När jag var yngre och i tonåren läste jag väldigt snabbt men det gör nog alla i den åldern.
Senare har det blivit att jag läst mindre och mindre och det i sin tur gör att jag också läser saktare. Har svårt att koncentrera mig längre stunder numera och läser kanske inte mer än 1 - 3 kapitel åt gången. Det gör att jag tappar tråden väldigt fort och får gå tillbaka för att ta reda på vem som är vem.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-08-30 21:30 #15 av: Wony

Jag brukade läsa riktigt fort, har alltid haft lätt för att ta in fakta snabbt via läsning. Men för några år sedan när jag blev sjukskriven pga stress, så förändrades det. Nu läser jag oftast betydligt långsammare, och har svårare att ta in det som står i texter än jag hade förut. 


Anmäl
2016-09-01 16:12 #16 av: molam

Jag läser snabbt, emn suger även in BÖckerna så for jag läser dom, läser snabbt för på såvis lever jag mig in i böckerna på ett annat sätt, läser jag sakta kommer jag inte riktigt in i böckerna "/ Så snabbt går det xD Ju snabbare jag läser ju bättre kan jag leva mig in i böckerna! ^^

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus och Autism ifokus

Anmäl
2016-09-07 17:44 #17 av: [BunnyTok]

Jag läser ganska snabbt. jag kan läsa en så här tjock bok på en dag I                   I

på ett par timmarGlad
Det är likadant för mig #16
Jag lever in mig i boken om jag läser snabbt.

Anmäl
2016-09-09 09:46 #18 av: Ria74

Har alltid läst snabbt, är det något viktigt brukar jag försöka läsa om för att ta in allt.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2016-09-19 22:17 #19 av: Maleficum

Jag har alltid läst långsamt och därför kom jag förr bara igenom kanske 1-2 böcker om året (som då inte var skolböcker). Nu när jag börjat lyssna på ljudböcker kommer jag däremot igenom ca 1,5 bok/böcker om dagen (beroende på bokens längd då såklart). Lyssnar ofta med ökad hastighet då jag inte kan koncentrera mig om uppläsaren läser för långsamt.

Har svårare att läsa då jag har svårare att koncentrera mig (har ADD), däremot har jag lättare att koncentrera mig både på bok och det jag gör när jag lyssnar på ljudbok. Sen har jag vissa böcker jag lyssnar på vid sänggång som gör att jag kan somna mycket lättare.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.