Månadens bok

Diskussion - Lilla stjärna

2016-10-01 07:00 #0 av: Loris M

Nu var det dags att diskutera månadens bok för september - Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist.

Ni diskuterar helt fritt. Men om ni vill ha hjälp med att komma igång så kommer här ett par frågor som ni kan besvara om ni vill:

Karaktärer

Vad tycker du om dem?
Hur uppfattar du dem?
Vilken känner du mest/minst för?
Varför tror du att de agerar som de gör?
Lyckas författaren med sin beskrivning av karaktärerna?

Vad handlar boken om?

Har boken ett speciellt tema den tar upp?
Hur är den skriven?
Tycker du att författaren lyckas med sina miljöbeskrivningar?
Hänger tema och språk ihop?

Symbolik

Finns det några gömda symboler i texten?
Vilka symboler använder sig författaren av?
Vad tror du författaren menar med boken?
Vad vill han eller hon säga med boken?
Tycker du att han eller hon lyckas?
Är språket lättillgängligt, passande för storyn eller stjälper det historien?
Är boken optimistisk, pessimistisk eller humoristisk?

Vilka känslor väcker boken?

Blir du arg, ledsen, glad, rädd?
Vad gillar du med boken och vad gillar du inte?

Källa

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-10-01 10:22 #1 av: vendelay

Lista på karaktärer:

Liten / Theres / "Tora Larsson" - flickan
Lennart - hennes "pappa"
Laila - hennes "mamma"
Jerry - Laila & Lennarts son, hennes "storebror"

Teresa / Urd - andra flickan
Maria - andra mamman
Göran - andra pappan
Arvid & Olof - Teresas bröder, Olof är äldst
Johannes - hennes bästa vän
Agnes - Johannes flickvän
Mikael / Micke - bråkig klasskompis, snäll mot Teresa efter alla hennes problem
Jenny - elak populär tjej i skolan

Tora Larsson - namnet som stod på ID-kortet de hittade
Max Hansen - "sista chansen", manager med dåligt rykte, vill ha Theres på fler sätt än lagliga
Paris - städerska, Jerrys flickvän
Malcom - Paris son, något år yngre än Theres
Tesla - Theres & Teresa

Tjejerna:
Miranda - "emo"
Anna L - kör bil
Ronja - äldst
Linn - liten
Beata - asiat
Cecilia - fet
Anna
Caroline
Erika

Möjligt att jag glömt någon, men jag tror att jag fick med de flesta som nämndes vid namn.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-01 21:10 #2 av: Tarotstollan

Oj, vad många karaktärer. Jag har inte läst boken men undrar om det är svårt att hålla reda på alla personer?
Om jag lägger ifrån mig en bok och inte läser i den på några dagar så brukar jag ofta glömma vem som är vem.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-10-01 21:51 #3 av: vendelay

Nej, det handlar ju egentligen bara om Theres, Teresa och Jerry. Som jag skrev försökte jag få med alla som bara nämndes vid namn för det blir enklare då.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-01 21:55 #4 av: Tarotstollan

Tack, bra att veta.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-10-01 22:03 #5 av: vendelay

Jag älskar karaktärerna Theres och Teresa. Jag tycker de är otroligt bra beskrivna och otroligt trovärdiga för att vara skrivna av en medelålders man. Normalt sett läser jag inte böcker där författaren är mycket äldre än personerna hen skriver om för en vuxen människa kan aldrig skriva som en 13årig flicka men jag tycker att Ajvide verkligen kan det. Jag läste hans första bok när jag var ca 14 år och jag tyckte redan då att han kunde beskriva hur det känns som barn och hur ett barn tänker.

Tycker alla karaktärer som beskrivs lite mer ingående har ett bra djup och trovärdighet. Jag kan verkligen känna irritation över Lailas handfallenhet (om det är ett ord) samtidigt som jag känner medkänsla över hennes uppenbara depression och ickeexisterande självkänsla. Det märks att Lennart tror att han gör det rätta för Theres/Liten fastän åtminstone jag inte tycker att det var helt rätt sätt att ta hand om ett barn... 

Teresa känner jag igen mig själv så mycket i. Jag älskar delen med Johannes, när de blir vänner. Hans konstiga familj. 

Det finns ingen karaktär som jag tycker är dålig - det finns de som jag verkligen ogillar men det är ju för att Ajvide beskrivit dem så bra. T.ex. Teresas mamma Maria med alla sina idéer om depression och att hon inte bara kan lugna ner sig. Jag förstår hennes oro men uppenbarligen når pappa Göran fram mycket bättre med sitt lugnare sätt. Max Hansen hatar jag förstås också, av förklarliga skäl.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-01 22:41 #6 av: vendelay

Och wow, det måste ju också nämnas att The Ark och Ola Salo nämndes ett flertal gånger (och ifall ni gillar dem kanske ni känner gen mitt användarnamn Skrattar) och jag blev alldeles fangirl-ig (fastän jag läst boken säkert 10 gånger...Förlägen)

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-02 08:36 #7 av: Loris M

#5 Förlåt OT, men jag blev bara så nyfiken när du skrev så här:

"Normalt sett läser jag inte böcker där författaren är mycket äldre än personerna hen skriver om för en vuxen människa kan aldrig skriva som en 13årig flicka.... "

Är det så? Jag har aldrig tänkt tanken måste jag nog säga och är tveksam till att det är så, men det är en intressant tanke. Tänker du samma om yngre författare som skriver om äldre personer? Jag tänker att en äldre person har varit yngre och kan försöka tänka tillbaka hur det var. Men en yngre person kan inte veta hur det känns att vara äldre. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-10-02 20:07 #8 av: vendelay

#7 En äldre person har varit 13 år men också 20 år och 30 år och 40 år. En vuxen människa har alldeles för mycket kunskap och erfarenhet för att kunna tänka som en person i yngre tonåren. Jag tänker inte lika mycket på det nu när jag själv är äldre men när jag var i yngre tonåren var jag ofta riktigt irriterad på många författare som försökte skriva som en ungdom. Tror ett stort problem också blir att en 13årings hjärna är så outvecklad och kan inte göra samma slutsatser som en vuxen kan och därför blir såna böcker att kännas lite för "smarta" eller overkliga. Det kan hända att det är flera som inte uppfattar det så, men jag var i alla fall riktigt irriterad på det när jag var yngre och tänker på det fortfarande ibland Glad

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-02 21:36 #9 av: Loris M

#8 Okej. Det kan hända att jag inte är så uppmärksam eller inte analyserar böcker så noga, men har verkligen aldrig lagt märke till det och än mindre irriterat mig på det. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-10-06 21:11 #10 av: vendelay

Ingen som har någonting att tillägga om boken? Ledsen

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-09 08:00 #11 av: Loris M

Jag har inte läst boken och tycker precis som du att det är tråkigt att du inte har någon att diskutera med. Jag har läst några recensioner och du kanske har lust att kommentera det? Stämmer det med din bild av boken?

"Den kroatiske uppfinnaren Nikola Tesla demonstrerade för första gången sin så kallade teslaspole under en föreläsning i början av 1890-talet. En teslaspole alstrar – i all korthet – elektricitet, som byggs upp i en kondensator som i sin enklaste form utgörs av två plattor: en negativ och en positiv. Spänningen över polerna kan uppgå till åtskilliga miljoner volt.

I John Ajvide Lindqvists nya roman är Tesla namnet på en musikakt, med två fjortonåriga flickor, Theres och Teresa. Theres sjunger och Teresa skriver texterna. Theres är för ung för att få vara med i tv-showen ”Idol”, så hon stjäl en legitimation från någon som heter Tora Larsson. Teresa leker med dessa namn och kommer på gruppnamnet Tesla.

Nu finns det absolut inga som helst uttalade referenser till någon kroatisk uppfinnare i ”Lilla stjärna”. Men jag tror ändå att Ajvide Lindqvist har försökt sig på något så ovanligt som att komponera en roman kring en naturvetenskaplig process eller princip. Det mest kända exemplet på dylikt är nog, för övrigt, Thomas Pynchons novell ”Entropi”

/.../

Det är Teresa som är den mest övertygande gestalten i paret. John Ajvide Lindqvist har satt ihop henne av tiotusentals svenska flickor som inte riktigt passar in och ofta hamnar längst ner i tonårens hackordning. De finns på poesisajterna och i chattrummen på nätet. De hatar och de drömmer sig bort, i väg bara, till något större. Deras sammanlagda styrka utgör en enorm kraft som bara väntar på ett utlopp"

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/john-ajvide-lindqvist-lilla-stjarna/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-10-09 08:06 #12 av: Loris M

Och mer...

"Egentligen vet jag inte vad som är värst med Lilla stjärna – att jag som tonårig tjej känner igen mig i utanförskapet som beskrivs, med den svenska skolans losers, alla de där musgrå flickorna som ingen lägger märke till, eller att jag kommer på mig själv med att tycka bokens flickor är fascinerande i sin extrema hänsynslöshet. För ja, jag var en av de där flickorna under gymnasiet och jag antar att den delen av mig kanske längtar efter en hämnd som Lilla stjärna ger mig, komplett med blodbad och våld av högsta graden. "

/.../

"Och även om det handlar om våld, blod och död så finns det något vackert i systerskapet mellan dessa flickor som blivit över, hur dessa udda figurer finner varandra och lyckas ge varandra en mening. Även om de triggar varandra och börjar se sig själva som övermänniskor är det ändå när allt kommer omkring deras sökande efter gemenskap som får dem att handla som de gör, och det är både tragiskt och vackert på ett förvrängt sätt.

Det är just denna förvrängda skönhet som jag uppskattar hos Lindqvist, och som funnits i alla verk jag hittills läst av honom. Lilla stjärna är en läsvärd bok på grund av denna imponerande balansgång, på grund av den originella berättelsen, och på grund av att det faktiskt är en väldigt bra bok. Det enda jag irriterar mig på är slutet, som känns avhugget och inte särskilt tillfredsställande."

http://book-sessed.blogspot.se/2011/08/veckans-recension-lilla-stjarna-av-john.html

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.