Allmänt om böcker och läsning

Låt de kvinnliga författarna komma fram

2016-10-09 08:15 #0 av: Loris M

"En nyligen gjord undersökning visar att åtta av tio böcker som svensklärare troligast låter sina elever läsa är skrivna av män. Ett tydligt bevis på att vi lever i en mansdriven värld då ungdomslitteraturens rike egentligen är starkt kvinnodominerad.

Bilden en frammanar inom sig när en tänker på författare är ofta en äldre man, kanske John Steinbeck vid sin skrivmaskin med ett glas whiskey. Eller om när det pratas om svenska författare så dröjer det inte länge innan en hör ”Strindberg! Strindberg! Strindberg!” mässas. Visserligen skrev de inte ungdomslitteratur, men i sammanhanget är de ändå relevanta då de ständigt läses av ungdomar.

Undersökningen gjordes av SVT:s Kulturnyheter, för att se vilka böcker svensklärare låter elever i nionde klass läsa. Topp tio består av åtta män och två kvinnor. Tre av titlarna, är faktiskt ungdomslitteratur, I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell, När hundarna kommer av Jessica Schiefauer samt Pojken i randig pyjamas av John Boyne, vilken egentligen marknadsförs för ålderskategorin 9–12 år. Att de båda böckerna skrivna av kvinnor är högst prisade, till exempel vann båda Augustpriset och I taket lyser stjärnorna tilldelades dessutom debutpriset Slangbellan, får en att misstänka att kraven som ställs på kvinnliga författare är högre.

Detta trots att ungdomslitteraturens värld redan i dag är högst kvinnodominerad. Större delen böcker för barn och unga är skrivna av kvinnliga författare. Böckerna handlar oftare om kvinnliga karaktärer, och de som huvudsakligen läser böcker, oavsett ålder, är tjejer och kvinnor. Dessutom är det så gott som uteslutande kvinnor som jobbar på barn- och ungdomsförlagen i Sverige, 80 procent av Sveriges bibliotekarier är kvinnor och 73 procent av grundskolelärarna i Sverige är kvinnor. Trots allt detta är det alltså troligare att böckerna som läses är skrivna av män. Och till en helt annan målgrupp."

http://www.etc.se/kultur-noje/slapp-fram-de-kvinnliga-ungdomsforfattarna

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-10-09 08:17 #1 av: Loris M

Här på sajten har vi hunnit med tre böcker hittills i vår bokcirkel. Två av dem är debutantromaner och skrivna av kvinnor.  Glad

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.