Övrigt om böcker jag läst

Vilka har skrivit böcker vi läst i bokcirkeln?

2018-03-19 07:57 #0 av: Loris M

Har inte tänkt på det tidigare men när jag tittade igenom listan med månadens böcker upptäckte jag att de flesta (så gott som alla) är skrivna av kvinnor. Glad

Hittills har vi läst 20 böcker i Bokcirkeln. 17 av dem är skrivna av kvinnor, 2 av män och en har två författare - en man och en kvinna. 

Brukar ni tänka på författarnas kön, vilket liv de levt, deras bakgrund (socialt, kulturellt) m.m. när ni väljer böcker ni läser? 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-03-19 08:01 #1 av: Loris M

Jag brukar tänka på det till vis del, mest för att jag tröttnat på västerländska böcker/författare. Numera letar jag efter böcker som är skrivna av andra än västerländska författare och som beskriver något annat än det som jag är bekant med, d.v.s. andra kulturer, andra sätt att tänka, andra upplevelser... det blir spännande att utmana tanken tycker jag.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-03-19 08:01 #2 av: Magi-cat

Nu när du säger det så...Glad

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-03-19 09:26 #3 av: BrittaD

Jag har räknat på ett annat sätt.

Av de valda böckerna är 11 översatta från engelskan, 7 har svenska författare. En  har ett italienskt original och en västafrikanskt.

Jag är också rätt trött på den anglosachsiska dominansen och försöker hitta böcker från andra kulturer när jag väljer åt mig själv. Att få gehör för lite udda böcker till Månadens bok är ju lite svårare.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2018-03-20 03:03 #4 av: Tarotstollan

Jag har faktiskt inte tänkt på det innan du skriver det här nu. Är det en bok jag vill läsa bryr jag mig inte om vem som skrivit den.
Är det däremot en bok jag gillar, då letar jag efter flera böcker av samma författare. Jag bryr mig inte mycket om deras privatliv, oftast kan det stå lite om dem i boktidningarna jag får och då läser jag det men det är oftast allt.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-03-20 11:04 #5 av: BrittaD

Är inte alla vi som läser och diskuterar böckerna i Bokcirkeln kvinnor? Funderar

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2018-03-20 22:05 #6 av: Loris M

#5 Ja, nu när du säger det så... Skrattar Jag har inte tänkt på det, men det skulle ju kunna förklara varför vi oftast väljer böcker skrivna av kvinnor (medvetet eller omedvetet). 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-03-21 10:21 #7 av: Tokryck

Har aldrig tänkt på det. Inom fantasy är mycket skrivet av kvinnor vilket är riktigt roligt. Men jag tror att jag överlag har tyckt om böcker skrivna av kvinnor mer än böcker skrivna av män.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.