Bokcirkel

Regler kring bokcirkeln och "Månadens bok"

2016-07-07 11:37 #0 av: Loris M

I den här artikeln har jag sammanfattat alla regler för hur bokcirkeln och sajten i övrigt fungerar. Tanken är att dessa ska underlätta för medlemmar men även för att de som tittar in ska snabbt kunna orientera sig.

Sajten är helt ny vilket innebär att det kan vara svårt att veta i förväg om allt kommer att fungera så som vi har tänkt oss. Jag skriver ner regler som vi diskuterat fram, men tänk på att regler är till för att kunna förändras och anpassas också. Tyck gärna till! 

Så här fungerar bokcirkeln:

 • Vi läser och diskuterar en bok i månaden. Vi läser alltid från den första i varje månad och fram till den sista. Ex. från den 1 augusti till den 31 augusti.
 • "Månadens bok" röstas fram av medlemmar (se nedan hur) ca tio dagar innan tiden för läsning av senaste boken gått ut, d.v.s. mellan 24-31 i varje månad.
 • "Månadens bok" börjar diskuteras den 1: a i varje månad. Sajtväden startar en tråd om den aktuella boken exakt på dagen och öppnar för diskussion. Vi diskuterar fritt. Boken diskuteras inte innan tiden för läsningen gått ut. Detta för att inte förstöra läsupplevelsen för andra. 
 • Medlemmar väljer själva om de vill läsa böcker varje månad eller delta mera sporadiskt. 

Regler kring "Månadens bok"

 • I mitten av varje månad startat sajtvärden en tråd som heter "Förslag till "Månadens bok - (aktuell månad)"där ni kan lägga fram era förslag. En bok per person och bara medlemmar får lägga fram förslag. För att förslaget ska kunna ingå i omröstningen måste ni använda följande mall: 

Bokens titel:
Författare:
Länk: (så att andra kan läsa vad den handlar om)
Motivering: (minst 2 meningar om varför vi ska läsa den)

 • Runt den 24:e varje månad (kan variera lite beroende på hur snabbt vi får in förslagen) startar sajtvärden en tråd som heter "Rösta fram månadens bok - (aktuell månad)" där ni röstar på den boken ni helst vill läsa. Bara medlemmar får delta i omröstningen. Den 30:e eller 31:a stänger omröstningen och sajtävärden meddelar vilken bok blir nästa "Månadens bok". 
 • Om din bok inte blir framröstad finns det möjlighet att lägga fram samma förslag någon annan månad.

Övrigt om sajten

 • Även de som inte är medlemmar få delta i alla diskussioner på sajten och även diskutera månadens bok. Det enda är att de inte får lägga fram förslag till "Månadens bok" och inte heller rösta fram den. 
 • Även om sajten fungerar som en bokcirkel så går det bra att skapa andra trådar, både medlemmar och icke medlemmar, om ni har några funderingar eller vill diskutera andra böcker.
 • Varje medlem (inte andra) får ha en egen tråd som var och en får döpa efter sitt namn ex. "Loris M tråd - böcker jag läser" som är till för er egen skull för att ni ska kunna hålla koll på böcker ni läser. Men även som inspirationskälla för oss andra. Skriv gärna en kort sammanfattning (om du vill) och vad du gillade med boken. Tråden ska kunna hållas helt fri från kommentarer om du önskar det. Skriv i så fall en liten notering om det i första inlägget. Om någon bryter mot detta kommer sajtvärden att ta bort kommentarer. 
 • Lista med månadens böcker, diskussionen av månadens bok, sajtens regler och regler för hur just denna bokcirkel fungerar, finns samlade under Aktuellt just nu

(Bild från Pixabay)

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-07-07 11:42 #1 av: Loris M

För att inga medlemmar ska missa omröstningen av månadens bok, skulle jag kunna skicka ut ett massmeddelande till er. Vill ni det? Eller blir det för tjatigt att få ett sådant meddelande varje månad? 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-07-07 21:56 #2 av: Tarotstollan

Vi kan väl avvakta och se hur det blir i cirkeln först.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-07-08 19:05 #3 av: Loris M

Det gör vi, bra. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-09-19 00:04 #4 av: IceTee

Hur är det med att fråga om boktips inom en viss genre?

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-09-19 07:24 #5 av: Loris M

#4 Så klart går det bra. Ställa frågor om allt möjligt som har med böcker och bokläsning att göra. Diskutera böcker (andra än månadens bok) m.m. går jättebra. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.