Författare

Buchi Emecheta

2016-08-21 14:22 #0 av: Loris M

Den här artikeln är den första i serien om kvinnliga författare. Med denna artikelserie vill jag hylla alla kvinnor som kämpar för att skapa ett mer jämställt samhälle och som på olika sätt erfarit den snedvridna demokratin.

Buchi Emecheta är född 21 juli 1944 i Lagos och är en nigeriansk/brittisk författare som har skrivit mer än 20 böcker. Hennes far arbetade som järnvägsarbetare och på den tiden fick en ung Buchi hålla sig hemma och göra hushållssysslor medan hennes bröder gick i skolan. Men hon lyckades övertala sina föräldrar att låta henne gå i skolan och började på en flickskola. När hon var nio år gammal dog hennes far och ett år senare fick hon ett stipendium och började på en metodist- flickskola där hon blev kvar till 16-årsåldern. Det var där hon träffade sin blivande man som hon förlovade sig med redan som 11-åring. De gifte sig när Buchi var 17 år. Ett år senare flyttade de till London och Buchi fick fem barn på sex år. Det var ett äktenskap som var allt annat än lyckligt och ibland förekom även våld. (2)

För att "behålla förstånd" (något som Buci själv sagt senare) började hon skriva. Men hennes man ogillade hennes skrivande och brände upp det första manusskriptet (2). Till slut fick hon nog och när hon var 22 år lämnade hon sin make. Hon arbetade då som bibliotekarie och samtidigt som hon arbetade, tog  ensam hand om sina fem barn, läste hon sociologi (1). Därefter arbetade hon som socialarbetare och fortsatte att skriva. I hennes första bok "In the ditch" (1972) liksom i nästa "Second-class citizen" (1974) skildrar hon sitt eget liv i London och kampen ur fattigdom och förtryck. (1) Efter hennes framgångar som författare reste hon mycket mellan olika universitet i USA men även i Nigeria som gästprofessor och föreläsare. (2) 

De flesta av hennes böcker fokuserar på och är baserade på hennes egna erfarenheter av att vara mörkhyad i 60-talets London, rasism, jämställdhet, genus m.m. Något annat som är återkommande i hennes böcker är kampen mellan den traditionella kvinnorollen och ett modernt kvinnoliv. Efter de två första böckerna som hade fokus på hennes erfarenheter av London, började hon skriva böcker som beskrev kvinnans roll, liv och status i Nigeria. Det skildrar hon i böcker:The Bride Price (1976); The Slave Girl  (1977), och The Joys of Motherhood (1979), samt Destination Biafra (1982), The Rape of Shavi (1983), Gwendolen (1989), om en ung flick från Västindiensom bor i London och Kehinde (1994), Om en medelålders nigeriansk mor och fru som återvänder till Nigeria efter att hon levt i London under många år. Hon har också skrivit en del barnböcker som Nowhere to Play (1980) och The Moonlight Bride (1980) (3). 

Följande böcker finns översatta till svenska (1):

  • En kvinna, en mor: roman, 1986 (The joys of motherhood)
  • Andra klassens medborgare: roman, 1987 (Second-class citizen)
  • Destination Biafra, 1988 (Destination Biafra)
  • Gwendolen, 1990 (Gwendolen)
  • Tvillingrösten: roman, 1997 (Kehinde)

Referenser:

(1) https://sv.wikipedia.org/wiki/Buchi_Emecheta 

(2) https://en.wikipedia.org/wiki/Buchi_Emecheta 

(3) https://literature.britishcouncil.org/writer/buchi-emecheta 

Jag har läst "Tvillingrösten" (Kehinde) och "En kvinna en mor" och det är böcker som bitvis varit jobbiga att läsa eftersom det är svårt att inte bli berörd av hur kvinnor behandlas. I båda böcker skildrar hon nigerianska kvinnors liv och villkor. Hur de tvingas in ett äktenskap av sina föräldrar som mer eller mindre säljer dem för att få ett bättre liv själva och en mindre mun att mätta. Hur de inte har något värde överhuvudtaget och inga möjligheter att försörja sig och hur deras män kommer hem med nya fruar. Hon beskriver väldigt ingående känslan av att dela sin man och sitt hem med flera andra främmande kvinnor utan att kunna påverka det. Men även en omskakande beskrivning av fattigdomen och när kvinnor tvingas berätta för sina hungriga barn att de inte har någon mat för dagen. Rekommenderas varmt! Det ger verkligen ett helt annat perspektiv på jämställdhet och hur olika det kan vara från land till land vad som menas. 

(Bild från Pixabay)

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-21 14:51 #1 av: vendelay

Riktigt bra skrivet, Loris! Har inte läst något av henne men utifrån det du skriver känner jag verkligen att jag borde göra det. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-08-21 14:55 #2 av: Loris M

Tack Vendelay! Blomma

Jag har fått tips från en vän om hennes böcker för ett par år sedan och blev verkligen helt tagen. Att vara kvinna kan innebär så många olika saker i olika länder. Jag gillar att många av hennes böcker är delvis självbiografiska. Jag har velat läsa "Andra klassens medborgare" länge men aldrig kommit till skottet med det. Nu med bokcirkel känns det att det kan bli av någon gång. Glad

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-21 14:59 #3 av: vendelay

#2 Ja, det vore verkligen intressant att ha med en sån bok som verkligen kommer beröra och skapa många tankar. Du borde föreslå den inför september, om du inte redan föreslagit en bok SkrattarTummen upp

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-08-21 20:35 #4 av: Magi-cat

Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-08-31 16:37 #5 av: vendelay

Tusen tack för denna artikel alltså! Läste "En kvinna, en mor", har just läst ut den. Vilken otrolig historia. Jag har självklart läst liknande böcker, om inte annat i skolan, men jag har aldrig läst en bok som jag ju egentligen inte har något gemensamt med och ändå fastnat så extremt för. Tog långa pauser mellan kapitlen, för att verkligen kunna förstå och föröka tänka mig in i deras situation och jag är så fascinerad och tagen av det hela. Det är ju ingenting i boken som är en överraskning, men jag upplevde ändå att jag fick lära mig så mycket nytt om ibo-stammens kultur. Ska definitivt läsa mer av henne!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-08-31 16:54 #6 av: Loris M

#5 Åh så roligt att du läste den! Jag blev också tagen. Kanske för att det är så olikt det liv vi lever här i väst. Så annorlunda och så obegripligt. Men också för att den bygger på Buchis egna erfarenheter och för att det livet som vi tycker verkar så konstigt, fruktansvärt och främmande, är verklighet för många kvinnor runt om i världen. Jag kommer också att läsa fler av hennes böcker. Hjärta

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-12-02 09:02 #7 av: Magi-cat

En fantastisk levnadshistoria! 

Nu har jag läst "En kvinna - en mor" och rörs och berörs...Bra artikel, Loris! 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.