Författare

Tove Jansson

2016-08-24 20:16 #0 av: Magi-cat

Tove Jansson är välkänd som skapare av de älskade figurerna i Mumintrollen. Men hur många vet att hon också illustrerade Tolkiens "Bilbo - en hobbits äventyr" och Lewis Carrols "Alice i underlandet"?

Tove Jansson föddes den 9 augusti 1914 i Helsingfors.

Hon kom att bli en av Nordens allra mest kända och älskade konstnärer och författare, 

Tove var ett av tre syskon i konstnärshemmet i Helsingfors. Vintrarna tillbringade familjen i Blidö skärgård utanför Stockholm. Dessa somrar kom senare att bli en modell för äventyren i Mumindalen.

Redan som sextonåring flyttade Tove till Stockholm för att studera teckning vid Konstfack. Redan då hade hon fått flera av sina teckningar publicerade. 1933 debuterade hon som författare med boken "Sara och Pelle och Neckens bläckfiskar", utgiven under pseudonym. 

Efter studierna och en tids resande i Europa slog hon sig ned i Helsingfors, där hon kom att stanna. 
Nu var det krigstid och Tove verkade om politisk karikatyrtecknare i den satiriska tidningen Garm. I den första teckningen återges Hitler som en trotsig grinolle som gapar efter mera godbitar av Europa.

Det var också i Garm som en figur som Tove kallade "Snork" såg dagens ljus. Det var denna Snork som så småningom blev Mumintrollet.

Tove utvecklade en feministisk livssyn och satte  friheten som kvinna och konstnär högt.

"Jag ser vad det blir av mitt yrke om jag gifter mig. För det hjälper inte; jag har alla dessa kvinnans instinkter att trösta, beundra, underkasta sig, ge upp sig själv. Jag skulle antingen bli en dålig målare eller en dålig fru. Och jag vill inte föda barn som skall dödas i något av de kommande krigen."

Från 1955 levde hon tillsammans med sin livskamrat, illustratören Tuulikki Pietilä.

Homosexualitet avkriminaliserades i Finland först 1971 och ända fram till 1999 fanns en censur mot spridning av skrifter med homosexuellt innehåll...

Tuulikki lär ha varit modell för Mumindalens Too-Tikki, den handlingskraftiga som tar allt som det kommer och får lugn av alltings osäkerhet

Tove Jansson skrev också en hel del dramatik. De senaste åren skrev hon mest noveller. Hon var aktiv ända in på 1990-talet och hennes sista bok blev "Meddelande. Noveller i urval 1971-1997". Tillsammans med Tuulikki Pietilä gav hon 1996 ut boken "Anteckningar från en ö". 

Mumindalen

Den första boken om Mumindalen, "Småtrollen och den stora översvämningen", kom ut 1945. (Den hade egentligen skrivits flera år tidigare, som en motvikt mot kriget.)

Det stora genombrottet kom 1948 med "Trollkarlens hatt". Den översattes till engelska och blev internationellt känd. Så fortsatte händelserna i Mumindalen...

Det lilla djuret med lurvig svans har blivit älskat över hela världen, liksom de andra figurerna i Mumindalen som Tove Jansson är upphov till: Filifjonkan, Snorkfröken, Lilla My, hemulen, Muminpappan och Muminmamman, Knyttet och många fler.


Mårran förstås...Mårran som är svår att kommunicera med och så kall att allt fryser till is där hon stått. Hon står för den inre ensamheten som längtar efter ljus och värme men inte förmår finna den. I någon av de senare böckerna blir Mårran varm av att få Mumintrollets vänlighet och uppmärksamhet.
Det finns också ofarliga karaktärer som folk är rädda för utan anledning, som hattifnattarna. Utom kaxiga Lilla My som just aldrig är rädd. (Hon bits bara när hon blir arg.)
Hemulerna dyker upp ibland. På sitt omisskännligt torra sätt representerar de inskränkthet, myndigheter och paragrafrytteri.

Många har känt igen sig själva eller någon annan i karaktärerna som symboliskt strävar efter att finna en mening i tillvaron, som hanterar katastrofer, som leker, upplever äventyr och handskas med vad som än kommer, allt med den trygga Muminmammans goda minne som i sin rymliga handväska har det mesta som behövs. 

Är böckerna för barn eller vuxna? Både - och...Spelar det någon roll?

Femton böcker om Muminfamiljen gav Tove ut under sin 70-åriga karriär och de har översatts till många språk. Originaltexten är på svenska.

Tove, konstnären 

Tove själv sägs ofta helst ha velat bli ihågkommen som konstnär.
I början av sitt konstnärskap bodde hon på Fänrik Stålsgatan i Helsingfors. Mitt under brinnande krig var hon ibland så upptagen av sitt skapande att hon inte gav sig tid att uppsöka skyddsrummen under flyganfallen. Själv var hon övertygad pacifist och teckningarna ofta satiriska och kritiska.

Tove hade ett flertal utställningar och ville göra konst på sina egna villkor under den modernistiska konstens guldålder i efterkrigstidens Finland. Hon rönte också framgångar internationellt och är en av Finlands mest kända konstnärer.

Jubileumsåret 2014

Jubileumsåret kom Tove Jansson att uppmärksammas på många sätt. Bl.a. bytte Skatuddsparken i Helsingfors namn den 9 augusti till Tove Jansson-parken.

Tove Jansson-priset

2002 instiftades Tove Jansson-priset att utdelas vart tredje år till någon som förtjänstfullt verkat för barn- och ungdomskultur i Finland. Tyvärr hann priset bara delas ut två gånger, innan det togs bort i en förlagssammanslagning.

Rättigheterna till Tove Janssons figurer förvaltas av Moomin Characters.

Bland alla  underbara böcker om Mumindalen kan också nämnas: Trollvinter, Farlig midsommar, Kometen kommer, Det osynliga barnet, Muminpappans memoarer....

Läs dem, njut, älska dem...

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tove_Jansson

https://sv.wikipedia.org/wiki/Garm_(tidskrift)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_figurer_i_Mumindalen

http://www.bullspress.se/aktuellt/tove-jansson-tove100/

http://ltz.se/kulturnoje/recensioner/1.6743478-tove-jansson-100-ar-en-fornamlig-biografi?m=print

http://www.vi-tidningen.se/2014/01/invaderad-av-framgang-tove-jansson-100-ar/

Löpsedelsbild från:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tove_Jansson_1956.jpg

Övriga bilder från:

www. publicdomainpictures.net

Hjärta "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." (Tage D.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-08-25 11:14 #1 av: Loris M

Tack Magi-cat för den här fina artikeln! BlommaKramas

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-25 12:00 #2 av: vendelay

Bra skrivet! Jag kände inte till det där med Alice i Underlandet och Bilbo. Intressant och välskrivet Tummen upp

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-08-25 12:25 #3 av: Magi-cat

Tack så mycket för responsen.BlommaHjärta

Hjärta "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." (Tage D.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-08-25 12:31 #4 av: FemFem

Jättebra skrivet! Tummen upp Fast hon föddes inte 2014 va? Förlägen

Anmäl
2016-08-25 13:08 #5 av: Magi-cat

#4 GapskrattarDu har så rätt! 1914 ska det vara! Tack för rättelsen! GladBallong

Hjärta "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." (Tage D.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.