Boktips och recensioner

Andra böcker vi läser

2017-11-19 07:31 #0 av: Magi-cat

Kanske vi kan ha en tråd för böcker vi läser förutom Månadens Bok? Som boktips, eller att diskutera, om vi vill. 

bild från pixabay.com

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-11-19 08:37 #1 av: Loris M

Bra idé! Tack! Tummen upp Söt bild. Kär

För närvarande läser jag ingen bok utan väntar på att Hemligheternas skafferi ska bli ledig, (reserverat den på biblioteket)

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-19 08:48 #2 av: Magi-cat

Jag läser "Flytten till Cornwall" av Liz Fenwick.

Jag började läsa den för att den handlar om Cornwall, en miljö som jag tycker väldigt mycket om...Men nu har jag läst en tredjedel och gillar den inte särskilt mycket. Landskapsbeskrivningarna är tunna och dialogen torftig. Stereotyperna frodas, som den vackra kvinnan som uppvaktas av den stilige mannen. Och varför måste det pimplas vin i tid och otid (mest otid) i den här typen av böcker? (Kan dom inte bara dricka sitt te och äta nybakade scones? Pratar i nattmössan)

Så där, nu har jag ventilerat lite.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-11-19 08:53 #3 av: Loris M

Nu har jag lagt tråden under Aktuellt så vi lätt hittar den.

När man läser en del böcker så kan man förstöra upplevelsen genom att vara normkritisk. Skrattar Jag gör det ofta både med böcker och filmer och tänker vad gör kvinnor, vad gör män, hur framställs mörkhyade, asiater....

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-19 09:00 #4 av: parsley

Jag håller på med del 4 i Emma Hambergs Rosengädda-serie för närvarande, Hjärtslaget i Rosengädda heter den.  Hittills har jag läst ungefär halva, och jag är inte speciellt imponerad. Emma Hamberg är en författare som jag brukar uppskatta, men den här boken fängslar mig inte. Den känns pladdrig och oengagerad och jag känner att jag skulle behöva lite mer tillbakablickar för att riktigt kunna placera alla personer som dyker upp och har varit med i tidigare böcker. Ett par meningar om varje person hade säkert räckt. 

Anmäl
2017-11-19 09:01 #5 av: Magi-cat

#3 Jomenvisst!? SkrattarTaggar upp sig från början och så blir det genomgående...
Är det en gammal film eller bok så kan jag ta det och ändå njuta av boken/filmen, men nya...
I den här boken har Maddie svår sorg efter sin man som dog för ett år sedan. Det får vi veta mycket om, så det är inte det, det ger en bra bakgrund. Men sedan är det det vanliga, ut på puben, bli uppvaktad, männen är ursnygga och vaktar sitt revir (kvinnorna) och själv är hon vacker, vilket de omtalar så najst flörtigt...
Också den besvärliga tonårsstyvdottern är så utpräglat stereotypisk tonåring. Men där finns nog en möjlig utveckling av karaktären. Får väl se.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-11-19 09:20 #6 av: Loris M

Jag kom på att jag har Huset vid sjön nedladdad så jag skulle kunna läsa den. Men jag har ännu inte lärt mig att läsa e-böcker. Jag vill hålla i en riktig bok.Snopen

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-19 09:23 #7 av: Maria

Jag är så imponerad av att ni orkar läsa vidare när boken inte är tilltalande.Skämtar 

/Maria

 

Anmäl
2017-11-19 09:25 #8 av: parsley

# 7 Det är inte alltid jag gör det kan jag säga.  Läser man för sitt nöjes skull, så tycker jag att man har all rätt att avsluta en bok som inte tilltalar en. Den jag håller på med nu är såpass lättläst, så jag kommer att läsa ut den i vilket fall som helst. 

Anmäl
2017-11-19 09:26 #9 av: Loris M

#7 Fast det kan man inte veta hur det blir. Jag är en hopplös optimist och även om de första 200 sidorna är kass så hoppas jag fortfarande att det blir bättre sen. Skrattar

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-19 09:28 #10 av: Maria

#9 Det skulle jag aldrig klara.

/Maria

 

Anmäl
2017-11-19 10:25 #11 av: Magi-cat

Jag brukar också fortsätta hoppas. Skrattar

Kanske, kanske, det där alldeles speciella kommer i sista kapitlet? 

De böcker som jag avslutar innan är om jag råkat få tag på någon äcklig, och våldsam....

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-11-19 10:51 #12 av: Magi-cat

En annan bok jag nyligen läste:

"Den lilla bokhandeln i Paris" av Nina George.

Av någon anledning som jag inte förstår själv hade jag trögt att komma igenom den. Storyn är dock bra. Jean Perdu (=glömd) har en bokpråm i Paris, ett litterärt apotek, där han med intuition och fingertoppskänsla ordinerar exakt den bok mottagaren behöver just då för sitt helande. Det är bara sig själv han inte kan hela...
Sedan kastar han loss, bokstavligt och bildligt, och får sällskap på resan av en del udda med trivsamma karaktärer, alla med sin livssorg i bagaget. (Som den blyge unge mannen som råkat skriva en hyllad succéroman och inte får vara ifred sedan dess utan gömmer sig med sina hörlurar för att utestänga ljud i ett enkelt bostadsområde. Det låter inte så charmigt, men det blir bra till slut.)
Alla verkar söka sin drömkärlek och själva boken är drömsk till sin karaktär, lite som en saga. Dagboksanteckningar för historien framåt och lyfter förståelsen för vad som hände och varför.

Nina George är en skicklig författare. På några ställen kunde boken kortats ner något för att få den mer sammanhållen, men helhetsintrycket är att den är väl genomtänkt och genomförd.

Med detta skrivet är jag plötsligt mycket mer positivt inställd än när jag började.Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-11-25 08:13 #13 av: Tokryck

Jag kan inte heller läsa klart om de inte tilltalar mig. Eller oftast inte. Jag lyssnade precis på Inte utan min hund och den var inte så bra. Den fick tre stjärnor men det var på håret. Även den var dock en bokklubbsbok så jag ville igenom den. 

Lyssnar just nu på en annan bok av Caroline Säfstrand, Tiden läker inga sår. Den är ok men inte wow. Det är inte lika gripande som Hemligheternas skafferi för man vet inte något om vad som är hemligheten. I hemligheternas skafferi anar man ju, och får lite ny info hela tiden.

Läser även femte boken i Serien Glastronen. En mycket bra serie men det är så svårt att ta sig tid att läsa på kvällarna, speciellt när den är engelsk. Då krävs det extra koncentration. Gillar ni fantasy kan jag rekommendera denna serie.

Anmäl
2017-11-25 08:17 #14 av: Maria

Jag har läst tre böcker av Carlos Ruiz Zafon som fullkomligt trollbundit mig.

Det är Vindens skugga, Ängelns lek och Himlens fånge.

Jag kan verkligen rekommendera de böckerna. Det känns som om jag känner till varenda gränd i Barcelona.Glad

Så här står den om Vindens skugga: Samma dag som Daniel Sempere fyller 10 år tar hans pappa med honom till en mycket speciell plats, "De bortglömda böckernas gravkammare", ett gigantisk gömt bibliotek någonstans inne i Barcelonas gränder, där gamla okända böcker funnits längre än någon kan minnas.

/Maria

 

Anmäl
2017-11-25 08:34 #15 av: Magi-cat

#14 Låter spännande! 

.

Jag har läst färdigt boken jag pratade om i #2, den med sterotyperna. Intrycket höll i sig, även om den fick något försonande drag på slutet såsom en sympatisk karaktär (den gamle läraren Tom) och att de rätta människorna "fick" varandra samt att skriken från det lönnligen begravda barnet på 1500-talet äntligen tystnade när alla blev lyckliga. 
Men så var det allt det andra...Vilar huvudet i handen
Det finns en svensk (eller "nordbo", Gunnar heter han.) man med som Maddie träffar på puben. Gissa hur han ser ut? Jo, en ursnygg, blond, blåögd, 2 m lång viking (ja, så står det) som är en riktig gentleman och jobbar för miljön! Skrattar

Nu håller jag på med Hemligheternas skafferi. Helt annan karaktär. (Det slår mig att många böcker på sistone handlat om att det förflutnas hemligheter ska komma fram i ljuset och läka nutidens sår...)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-12-04 12:50 #16 av: Tokryck

Nu är jag inne på Omgiven av idioter och har precis läst ut Oceanen vid vägens slut. Älskade den boken (min första av Niel Gaiman) och tycker alla ska läsa Omgiven av idioter.

Anmäl
2017-12-04 21:23 #17 av: Zadie

#16 Omgiven av idioter har jag oxå läst nyligen, verkligen bra och intressant bok. Jag har precis läst ut Arthur - gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem av Mikael Lindnord, underbar bok om man gillar hundar och äventyrssport! Rekomenderar den :)

Nu ska jag börja läsa Sophies historia av Jojo Moyes, älskar hennes böcker,

Anmäl
2017-12-05 07:48 #18 av: Loris M

Omgiven av idioter har dykt upp fog mig överallt, både andra jag känner som rekommenderat och på nätet. Kanske dags att läsa den.

Men nu har jag äntligen fått tag i Hemligheternas skafferi och ska börja läsa den idag. Måste bara åka till bibblan och hämta den. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-12-13 11:19 #19 av: Tokryck

Läs den med pennan i handen. Om det är din bok alltså ;) . Jag är inget fan av att markera i böcker men jag lyssnade till den och hade gärna haft den i bokformat för att stryka under och kunna gå tillbaka och se vad jag är för en. Jag minns i alla fall inte allt :) .

Anmäl
2018-01-24 15:38 #20 av: Magi-cat

Läser just "Damkören i Chilbury" av Jennifer Ryan. En feelgood-bok som har det mesta.

Den utspelar sig på engelska landsbygden (det var därför jag lånade den) 1940. Kyrkoherden har lagt ner kyrkokören eftersom alla mansstämmor är ute i kriget. Men ortens kvinnor ville annat och medan den nya damkörens stämmor ljuder allt högre och friare vävs krigets meningslösa tragik och elände in i berättelsen.

Boken består av kvinnornas dagboksanteckningar där vi följer de olika karaktärernas inte alltid hedersamma liv. Ibland gränsande till skröna.

Men också hur strapatserna får dem att växa och ta ansvar och inte minst känna livsglädje mitt i allt.

Detta är Jennifer Ryan's debutroman. Jag tycker att hon skriver väldigt bra, aldrig för långt eller för kort, platt eller svulstigt. Regnar det får vi veta hur regnet verkligen känns och sänker sig solen får vi leva oss in i solnedgångens alla färger.

Nu ska jag snart läsa vidare. Jag tror det blir krångligt men spännande på slutet när alla (som inte dött) får varandra och de rätta barnen kommer till sina rätta hem...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-01-25 09:37 #21 av: Magi-cat

Generalen är ett uselt kräk. Arg

Jag trodde han skulle börja visa vanligt mänskligt förnuft, men icke. Jag tar tillbaka det där med feelgood.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-01-25 13:43 #22 av: Tokryck

Jag lyssnar på Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan som även skrivit Det lilla bageriet på strandpromenaden. Den är den bästa av hennes böcker tycker jag. Nog för att hon är lite väl romantisk och naiv men jag gillar när inte allt går åt pipan och allt är så himla besvärligt hela tiden. Denna är feelgood av just den anledningen. Snart slut. Vad ska jag lyssna på då Nörd

Anmäl
2018-01-25 23:29 #23 av: Tarotstollan

Håller på med den sista boken  i trilogiserien "50 nyanser" av E. L. James.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-01-26 12:02 #24 av: Zadie

#22 Så bra att få tips här, lagt till den i min lista nu som ska läsas! Har läst alla andra böcker som hon skrivit..

Hemligheternas skafferi har jag oxå läst nu efter tips här från sidan :)

Just nu läser jag Konsten att vara Caroline skriven av Peter Barlach. Rätt go bok! Finns flera i serien, kommer nog sträckläsa alla.

Anmäl
2018-01-26 17:25 #25 av: Magi-cat

Boken (#20) slutade så bra det går. Den otäcka generalen besegrades och överlistades av kloka kvinnor. Djävlas
Alla som skulle (och fortfarande var vid liv och någorlunda vigör) fick varandra.


Kvinnorna klarade allt, som kvinnor brukar.

Och fan vad glada vi kan vara som slipper uppleva krig!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-01-30 13:59 #26 av: Tokryck

#25. Vilken jäkla tur. Inte överraskad i och för sig i och med att det var kvinnor. Men ändå. Ja vi har det allt bra här i Sverige på den fronten.

Anmäl
2018-02-05 08:17 #27 av: Magi-cat

Tokryck, om du gillar "Det lilla bageriet.."-serien (det gör jag också) kanske även "Vägen till Sugar Maple Inn" faller dig i smaken?

Det finns vissa likheter, såsom särdeles goda bakverk, kärlek, allt trasslar till sig, den onda fen bli god, etc. Kommer inte ihåg exakt hur den slutade, men är säker på att alla ingredienser med de rätta kryddorna hamnade på sin rätta plats. Glad

https://www.bokus.com/bok/9789188261335/vagen-till-sugar-maple-inn/?gclid=CjwKCAiA-9rTBRBNEiwAt0Znw4r86oQ-5m5ejtJt8Dp6SBYu-APekZy0oaTIoqqacwnv6Th3NLoQ0hoCy20QAvD_BwE

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-02-05 14:48 #28 av: Loris M

Jag var precis på biblioteket för att låna "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" (vilket jag också gjort nu), men så fastnade jag med blicken på Leymah Gbowees "Tillsammans är vi starka". Nu har jag lånat den också och vet inte riktigt vilken jags ska börja med nu. Glad Leymah är en afrikansk kvinna och Nobels fredspristagare 2011 och henne har jag läst om nyligen men kommer inte ihåg var. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-02-05 15:00 #29 av: Magi-cat

Det var en fin titel på den boken. ☺

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-02-05 15:35 #30 av: Magi-cat

Fantastisk kvinna! 

https://www.ted.com/speakers/leymah_gbowee

https://www.svd.se/kvinnokraft-mot-terrorn

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-02-05 17:46 #31 av: Loris M

#29 Ja, det var ju lite det som drog min uppmärksamhet. Skrattar Tänkte, vad är det här? Det här har jag sett någonstans. Skrattar

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-02-23 14:48 #32 av: Beccanorthstar

Jag läser just nu del 6 i spejarens lärling; John Flanagan. Kan verkligen rekommendera den serien, om man då gillar det mer sagolika men ändå lite aktion osv, det är en salig blandning.

Anmäl
2018-02-26 11:25 #33 av: Tokryck

#27 Tack för tipset! Den ligger i min Storytellista nu :) .

Jag lyssnar just nu på Stad av skuggor av Cassandra Clare. Sen läser jag Legend av Marie Lu. Två serier, inte så smart kanske :P . Men de är båda bra. Inte wow (än?) men spännande!

Anmäl
2018-03-02 22:26 #34 av: Beccanorthstar

#33 stad av skuggor tycker jag är såå bra, gillar du den än så länge?

Anmäl
2018-03-06 06:40 #35 av: Tokryck

#34 den är jag klar med nu. Jag gillade den mycket! Ska läsa en annan bok först (Rött uppror av Pierce Brown) sen ska jag ge mig i kast med nästa i serien.

Gillade Legend också. Ska bara lästa klar Musan av Jessie Burton så ska jag läsa nästa i den serien också :) .

Anmäl
2018-05-02 09:38 #36 av: Magi-cat

Nu har jag läst ut boken "Hilma: en roman om gåtan Hilma af Klint" av Anna Laestadius.

En märklig bok om en ovanlig kvinna som följde sin egen inre röst. Medlem i "De Fem" mediumistiska sällskap där "högre" röster gav budskap till kvinnorna om inte bara deras måleri utan hur världen hänger ihop men är dualistiskt uppdelad. 
Hilma följde dessa röster - eller sin egen inre inspiration - i sitt senare måleri då hon skapade magnifika målningar. Dessa målningar skulle inte visas förrän årtionden efter hennes död, hade hon bestämt och så blev det. 
Hilma beundrade Rudolf Steiner och försökte vid flera tillfällen intressera honom för sitt måleri, men utan att möta någon respons.

Förutom själva berättelsen om Hilma får vi också in inblick i kvinnors tillvaro vid den här tiden vid förra sekelskiftet då kvinnor hölls tillbaka och skulle vara nöjda med att passa upp mannen i hemmet. 

Men också tiden för kvinnans frigörelse med kampen för rättigheter som rösträtt.

För mig känns det som att boken hade vunnit på att inte hoppa fullt så mycket mellan tidsperioderna. Det hade nog blivit ett bättre sammanhang då.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-05-15 09:46 #37 av: Tokryck

Läser Magin vaknar nu. En svensk författare som jag inte minns nu. Men den är spännande!

Anmäl
2018-05-15 14:13 #38 av: Loris M

Jag har läst ca 50 sidor av månadens boken - Huset vid sjön och tycker att den är intressant. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-10-21 08:54 #39 av: Magi-cat

Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan.

Jenny Colgans böcker har en strykande åtgång sedan succén med "Det lilla bageriet..."-böckerna.

Även denna bok är populär och feelgood-när den är som bäst. Hennes böcker lämnar en med något mer än man hade innan, förutom själva den lättsamma underhållningen.

Karaktärerna utvecklas under bokens gång och går från stereotypt till, ja, vanliga människor...Romansen med den otroligt snygge (Gäspar) chefen skulle kunna bli pinsam, platt och intetsägande. Men innanför skalet på den kräkaktigt tölpiga typen finns en liten övergiven femåring som (lyckligtvis, i feelgoodromanens värld), är beredd att utvecklas och ta konsekvenserna av det. I alla fall lämnas man i hoppet om det.

Bäst tyckte jag om episoden med den stackars strandade späckhuggaren när Flora sjöng henne till havs...Flora är nämligen "selkie", av sälfolket. Glad

Frågan om den tilltänkta vindkraftsparken i havet följer oss boken igenom och jag tycker att hon hanterar det bra. De både vinner och "förlorar", fast frågan är...? Glad

Jenny Colgans stora styrka ligger i natur- och miljöskildringarna. Man får en närmast obetvinglig lust att genast åka till Mure och uppleva livet och naturen som det är på riktigt. Som tur är finns inte Mure i verkligheten, annars skulle ön snart invaderas av turister...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-02-24 08:56 #40 av: Magi-cat

Bortsprungen: en älskad katt, en hemlös man och deras osannolika resa av Britt Collins.

Likheterna med Gatukatten Bob som blev en älskad bestseller i bokform är påfallande. Gatumusikanten James som bodde i träningslägenhet och försökte komma ur sitt missbruk tog hand om den skadade Bob och de blev oskiljaktiga kompanjoner på vidare öden och äventyr.
I Bortsprungen är det hemlöse Michael som tar hand om den skadade kissen som han döper till Tabor och tar med henne på en osannolik 600-milaresa under ett år.

Men det finns också skillnader. Bortsprungen är betydligt mörkare än Gatukatten Bob. Kanske besparades vi en del av eländet omkring hemlöshet och utsatthet i Gatukatten?

Situationen för Michael och hans kompisar verkar också vara hopplösare. Men vi får också möta mycket värme och hjälpsamhet från människor som rörs av historien om katten som följer Michael sittande på han ryggsäck. Katten Tabor gör också att Michael reser sig lite. Det går inte att vara hur stupfull som helst med en katt som behöver en. Han måste ta hand om katten och han älskar den. Han får någon att leva för. Och Tabor är pigg och nyfiken och inte bara finner sig i att åka ryggsäck, hon verkar gilla det. Oftast.

Men allt är inte så enkelt och de möter hemska faror under resans gång. Miljön är inte den bästa för en hemlös, eller för en katt.

Historien får en oväntad vändning när Tabor tas till en veterinär som hittar ett chip! Tabor - som heter Mata - har en husse där hemma som längtar sig fördärvad efter katten. Och Michael gör det enda rätta och tar henne till hennes ägare. (Där blir det riktigt känslosamt.)

Kontentan är till slut: Chippa alla katter, ta hand om hemlösa djur och ge f-n i alla berusningsmedel!

https://www.adlibris.com/se/bok/bortsprungen-en-alskad-katt-en-hemlos-man-och-deras-osannolika-resa-9789177791270

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-03-29 22:39 #41 av: ho0mii3z

Precis läst klart Kaninjägaren av Keppler. Ruskigt bra!

Läser nu uppföljaren av "Livet efter dig", den andra boken heter "arvet efter dig" , började igår och är helt fast, Jojo moyes är en fenomenal författare .

Anmäl
2019-03-30 07:40 #42 av: Loris M

#41 Åh den boken har många jag känner rekommenderat och läst. Jag tänker varje gång jag hör det att nu ska jag läsa den men det blir aldrig av.

Vad heter den allra första boken?

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2019-04-26 08:11 #43 av: Tokryck

Har nyss läst två riktigt bra fantasyböcker. Inkmistress och Of fire and stars av Audrey Coulthurst. De finns på storytel och är lätta att lyssna till. Jag vill såååå att hon kommer ut med uppföljaren till Of fire and stars snart!

Det jag gillade med den var magin, att det inte är stereotyp kärlek och att det inte är så mycket blod och mörker.

Anmäl
2019-04-26 08:18 #44 av: Magi-cat

#43 Låter bra, ska titta på dem. Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.